Nieuws

7 februari 2018

In de 40-dagentijd

In de veertigdagentijd wordt op de woensdagnamiddag een vesper gehouden. Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen is dit eenmalig op de donderdagavond 22 maart. De vespers door de week bieden een moment van stilte, bezinning en inkeer en zijn verbonden met de dienst op zondag. De lezingen voor de zondag worden gelezen en na stilte en bezinning geeft een kort moment van interactie en uitwisseling met aanwezigen soms kleur en inhoud aan de dienst op zondagmorgen die er op volgt.

Als motto voor de Vespers en de diensten is gekozen voor: "Spiegel van de Ziel". De (bijbel)verhalen die we horen, nodigen uit om de beweging van buiten naar binnen, en van binnen naar buiten te maken: In het hoe en wat we vertellen - én in wat we niet vertellen, spiegelen we wie we ten diepste zijn. Hoe meer je contact hebt met je binnenkant hoe meer je weet wat je beweegt, raakt of ontroert, waar je angst ligt en je en kracht, waar je op hoopt en naar verlangt. En wat het betekent om te leven met een besef van het goddelijke waardoor je je gedragen kunt weten, in die beweging, nu van binnen naar buiten. 

We laten daarin de verbeelding aan het woord komen. In iedere Vesper en dienst staat een schilderij van Marc Chagall centraal. De (bijbelse) schilderijen van Chagall illustreren de beweging van buiten naar binnen en omgekeerd. Ze laten zien hoe de innerlijke wereld even werkelijk is als de zichtbare wereld. Hij kan deze alleen maar weergeven met kleuren, met verhalende verbeelding, en met in elkaar overlopende scènes. Het zijn dromerige herinneringen aan Russische volksverhalen, joodse spreekwoorden en Russische landschapsbeelden die hij verweeft tot één stralend, warm visioen aan een wereld van liefde en verwondering. Voor hem is het verleden even werkelijk als het heden. En dat is wellicht ook een typisch joodse trek in zijn werk. Hij is een schilder van herinneringen, gedachten en dromen. Alle dingen komen samen en zijn op elkaar betrokken: Spiegel van de ziel.

Wat de lezingen betreft volgen we het oecumenisch leesrooster. Als lied dat telkens terugkomt in de Vespers is gekozen voor; "een land om van te dromen” (Uit: Geroepen om te zingen, Lied nr. 112) 

Woensnamiidag in februari en maart van 17:00 tot 17:45. Afwisselend zijn de voorgangers: Hester Wouda, Renze Yetsenga, Geert Brüsewitz en Jacob Kikkert.


VESPERS

Van 17:00 tot17:45 uur Doopsgezinde kerk

Woensdag  14 februari 

Woensdag 21 februari

Woensdag 28 februari

Woensdag    7 maart

Woensdag 14 maart

Donderdag 22 maart 

Woensdag 28 maart

 

 

DIENSTEN

Zondag 18 februari — Jacob Kikkert

10:00 uur Doopsgezinde kerk in Haren (geen dienst in Groningen)

 
Zondag  25 februari — Jacob Kikkert
10:00 uur Doopsgezinde kerk
 
Zondag   4 maart — Renze Yetsenga
10:00 uur Doopsgezinde kerk
 
Zondag 11 maart — Hester Wouda
10:00 uur Doopsgezinde kerk
 
Zondag 18 maart — Geert Brüsewitz
10:00 uur Doopsgezinde kerk
 
Zondag 25 maart — Jacob Kikkert
Palmpasen met ouderen, tieners en kinderen
16:00 uur Doopsgezinde kerk
 
Donderdag29 maart — Jacob Kikkert
Avondmaalsdienst
19:30 uur Remonstrantse kerk
 
Vrijdag30 maart — Jacob Kikkert
Goede Vrijdag viering
19:30 uur Lutherse kerk
 
Zondag  1 april — Geert Brüsewitz
Paasmorgen
10:00 uur Doopsgezinde kerk


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Groningen
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl