> doopceeltje

Gemeenteblad

 
Gemeenteblad Juni

Alle (zon)dagen open. Maar hoe zit het met de klandizie?
Die vraag borrelde op toen ik vorige maand aanwezig was bij een bijeenkomst van de Doopsgezinde Zending over 'pionieren'. Onze protestantse zusterkerk, de Protestantse Kerk in Nederland, gebruikt deze term voor de initiatieven van lokale kerkelijke (wijk- en dorps)gemeenten die zich richten op nieuwe en vernieuwende vormen gemeente-zijn.

Download hier >>


Gemeenteblad april 2019

Het onzegbare
Tijdens de vervolging van de Joden onder het Hitler-regime woonde een man een tijdje in het graf van een Joodse begraafplaats in Vilnius. Gedurende deze tijd schreef hij poëzie. En een van deze gedichten ging over een geboorte; want in een ander graf vlakbij hem beviel een jonge vrouw van een zoon. De tachtigjarige grafdelver stond naast haar. Toen het pasgeboren kind zijn eerste kreet uitte, bad de oude man: ‘Grote God, hebt u eindelijk de Messias naar ons gestuurd, want wie anders dan de Messias zelf kan in een graf geboren worden?’

Download hier >>


Gemeenteblad maart 2019

Zoekt en gij zult vinden!
door Ds. Geert Brusewitz
Maar omdat we meestal niet weten wat we zoeken, zien we ook we ook niet wat we gevonden hebben en dat we iets gevonden hebben als het zover is! Zoeken ontstaat vanuit de het gevoel dat we iets missen, of dat er nog iets meer zou kunnen zijn. Bijbels gezien wordt dat vaak gekenmerkt als onrust. Onrust zet in beweging. Op zoek naar iets. Misschien wel iets wat we verloren zijn, wat vroeger zo vanzelfsprekend was, maar gaandeweg weggesijpeld is. 

Download hier >>


Gemeenteblad januari - # Nashvilleverklaring

Het begin van het nieuwe jaar begon met de week van de Nashvilleverklaring: een uit evangelicaal Amerika naar Nederland overgewaaid document dat onverkort stelling neemt tegen het homohuwelijk, homoseksualiteit en transgenders. Nu was het verleidelijk om de ondertekenaars van de verklaring weg te zetten als ‘niet mijn broeders’ (de ondertekenaars waren hoofdzakelijk mannen), en daarmee feitelijk hetzelfde te doen als wat ze verweten wordt; namelijk mensen buitensluiten. Echter dan verliest de liefde en de verdraagzaamheid waar ik in geloof. Ik probeer nl. te geloven dat de liefde van Christus inclusiever is dan we (kunnen) denken, en dat die voor een íeder geldt.

Download hier >>


 2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011 


  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Groningen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl