> gemeenteblad

Gemeenteblad

 
Gemeenteblad december 2011

Het dogma van keizer Augustus

(...) De schrijver van het Lucas evangelie wil ons niet vertellen over een volkstelling maar wil ons meedelen volgens welke opvatting de wereld moet worden beschreven. Volgens de opvatting van God óf volgens de opvatting van keizer Augustus.

Download hier >>


Gemeenteblad november 2011

Herdenken

Over het algemeen zijn we in doopsgezind Nederland nu niet zo liturgisch ingesteld en laten we het kerkelijk jaar voor het grootste deel links of rechts liggen. Zo vieren we niet de 21ste zondag na Pinksteren en ook niet de zesde zondag na Epifanie; meestal houdt het op met 4 adventszondagen en 6 zondagen in de veertig-dagen-tijd. Maar dan opeens vieren we wel de laatste zondag van het kerkelijk jaar waarop de overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht.
We brengen opnieuw de overledenen ter sprake, geven ruimte aan verdriet, noemen de namen en spreken over de betekenis van de overleden zuster of broeder, de overledenen in het algemeen.
Het is het aspect van het besef dat in de gemeente van geslacht op geslacht die gemeente vormen. Mensen gingen ons voor en droegen vóór ons die gemeente, in lief en leed, in voorspoed en in moeilijke tijden. Mensen gingen ons voor en baanden de weg voor ons, of baanden de weg van de vrede voor anderen of hielden het verhaal van het leven met God en met elkaar in stand.
En daaraan gekoppeld het besef dat verdriet iets is dat we in de gemeente met elkaar delen en met elkaar dragen.

Download hier >>


Gemeenteblad oktober 2011
Download hier >>


 2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011 


 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Groningen
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl