> gemeenteblad

Gemeenteblad

 
Gemeenteblad december 2016

Kerstverhaal

Koningskind.

Daar staan ze. Drie mannen bij een vervallen woning. Drie wijzen, astronomen, sterrenwichelaars. Boven dit huis staat de ster die ze al maanden volgen, hij schijnt uitbundig. Maar ze aarzelen. Dit is toch niet de omgeving voor een koningskind?

De achterste wordt ongeduldig. Vooruit, naar dit kind zijn we toch onderweg? Wat aarzelen jullie nou?Hij is blijkbaar gewend te bevelen en gehoorzaamd te worden. Ze gaan naar binnen.

De voorste van het drietal, een rossige man met sproeten, overziet in één blik de situatie.

Download hier >>


Gemeenteblad november 2016

Eeuwigheidszondag

Ik zag de oude herfst in de mistige morgen 
staan, schaduwloos als de stilte 
luisterend naar (de) stilte. 
Thomas Hood 

In aloude tijden begon de winter op 31 oktober, de vooravond van 1 november: bij het vallen van de duisternis ving de nieuwe dag aan. Het is de afsluiting van het oogstseizoen. De voorbereiding op de winter is daarmee bijna ten einde.

Download hier >>


Gemeenteblad oktober 2016

Vernieuwde traditie 

Al een tijd zoek ik voor mezelf manieren om uitdrukking te geven aan mijn geloof, zowel voor mezelf als voor de gemeente. Manieren, vormen, woorden, rituelen. Meestal doen we het met de woorden, de vormen, de rituelen, die ons vanuit de traditie zijn aangereikt, Die we kennen van onze ouders, wellicht, of van de voorgangers in de manier waarop we in diensten horen en zien hoe zij het doen. We beseffen best dat deze meestal ook aansluiten bij het bijbels taalgebruik, woorden en riten uit een andere taal, uit een andere tijd en uit een ander wereldbeeld.

Download hier >>


Gemeenteblad september 2016

Zichtbaar; geen blinde vlek zijn!

De Doopsgezinde traditie is al vijfhonderd jaar oud! Met trots kun je zeggen dat deze traditie (nog steeds) bestaat: Doopsgezinde gemeenten zijn er nog steeds. Weliswaar zijn de Doopsgezinde gemeenten niet meer zo groot in aantal als vroeger en ook zijn de Doopsgezinde gemeenten veranderd in de loop der eeuwen. Niet alleen is de Nederlandse staatsvorm veranderd in de laatste vijfhonderd jaar, ook het denken is veranderd.

Download hier >>


Gemeenteblad Juli/Augustus 2016

Onontdekt gebied

Het jaarthema van onze broederschap voor het seizoen 2016/17 luidt: ‘Blinde vlekken’. In ieder geval in Groningen maar vast ook elders, sluiten we ons daar bij aan. Op de zogenaamde ‘Pelgrimage naar rechtvaardige vrede’ zijn er naar het idee van de bedenkers van het thema vast ook dingen die we over het hoofd zien. Wat misschien dichtbij ons is, wat voor de hand ligt, en wat ons misschien belemmerd, maar dat we niet zien, ook al staan we er met onze neus bovenop. 

Download hier >>


Gemeenteblad juni/juli 2016

De adem van het leven 

‘Hij heeft u bekend gemaakt, o mens, wat goed is en wat de Heer van u vraagt: niet anders dan recht te doen, trouw lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God’ (Micha 6: 8). 

Deze indrukwekkende woorden van de profeet Micha zou je als een grondhouding van het geloof kunnen beschouwen. Ze worden gesproken door de profeet als antwoord op de vraag van het volk Israël: ‘Waarmee zal ik de Heer tegemoet gaan en mij buigen voor God?’ Het volk stelt deze vraag omdat het zich schuldig voelt tegenover God en het weer goed wil maken. 

Download hier >>


Gemeenteblad mei 2016

In kleuren en geuren

Het hemelvaartweekend brachten Hotsche en ik door in Parijs. De plek die voor ons ooit ‘thuis’ was. De drukte op de vele zonnige terrasjes, de flair, de grandeur en allure van deze wereldstad, de SDF (dakloze) met trekharmonica in de Métro, de vriendelijk converserende ober (het bestaat), we namen het allemaal weer in ons op.

Download hier >>


Gemeenteblad april 2016

Kerkplein

Soms zou ik willen dat ik wat minder fragmentarisch was. In mijn agenda staat dat het mijn beurt is een artikel voor ons gemeenteblad te schrijven. Natuurlijk weer iets te laat vang ik deze nobele taak aan. Maar... waar zou het ook al weer over gaan? Ik kijk het lijstje na dat Loek Huizinga ten behoeve van ons voorgangers maakte, en daar staat bij mijn bijdrage: Kerkplein. Blijkbaar heb ik in januari een zinnige gedachte gehad over ons kerkplein, en ongetwijfeld heb ik dat toen ter plekke gloedvol verbonden met de Paastijd.

Download hier >>


Gemeenteblad maart 2016

Het is al bijna Pasen.

Dan kunnen we onszelf de vraag stellen: Wat is de betekenis van iets wat zo lang geleden gebeurd is, voor ons nu? Wat vieren we op het Paasfeest? Is het voor ons misschien meer een vraag of een probleem dan een feest? Als we het Paasevangelie lezen, zullen we merken dat wat er toen gebeurd is, voor de mensen in die tijd ook moeilijk was.

Download hier >>


Gemeenteblad februari 2016
Download hier >>


Gemeenteblad januari 2016
Download hier >>


 2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011 


 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Groningen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl