> gemeenteblad

Gemeenteblad

 
Gemeenteblad december

Het zijn de donkere maanden. Hoogtijdagen. Voor velen om naar uit te kijken, de kerstversiering brandt al in de kast! En voor velen een tijd waarin juist gemis, verdriet en stilte keihard en oorverdovend binnenkomen.

Download hier >>


Gemeenteblad november

Tempus Adventus Oorlog 1914-1918 

Precies honderd jaar geleden, op 11 november 1918 om 11 uur zwegen de wapens, zo was door de strijdende partijen afgesproken tijdens de onderhandelingen over de wapenstilstand. En dus werd er ook precies tot 11 uur gevochten.

Download hier >>


Gemeenteblad oktober 2018

Enigheid vieren, samenzijn ervaren 

Waar denk je aan bij het avondmaal? Er zijn mensen die moeite hebben met de praktische uitvoering, omdat die zo weinig tot de verbeelding spreekt. De discrepantie tussen een echte maaltijd en deze uitdeling van kleine plukjes brood maakt het moeilijk de overweldigende ervaring van verbondenheid met elkaar en met de Eeuwige te zien in deze symbolische vorm met meer woorden dan brood en delen. Bij ons speelt de gemeenschap een grote rol bij het avondmaal, omdat naast het deelkrijgen aan Gods toekomst en de herbevestiging van je geloof als verticale lijn, juist bij ons die horizontale lijn met de gemeente als oefenplaats voor het komende Rijk zo’n rol speelt.

Download hier >>


Gemeenteblad september

Maar eens zei ik ’ja’
In het dagboek “Merkstenen” van Dag Hammarskjöld (Dag H.) staat geschreven bij Pinksteren 196:'Ik weet niet wie - of wat - de vraag stelde. Ik weet niet wanneer zij gesteld werd. Ik herinner me niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ‘ja’, tegen iemand - of iets.' Dit fragment is mij altijd bijgebleven.

Download hier >>


Gemeenteblad augustus 2018

Rampen komen! Het einde der tijden is nabij!!!

Deze zomer gaat de geschiedenis in als één van de droogste en heetste zomers ooit. Tot twee keer toe werd er dit jaar een echte hittegolf bereikt

Download hier >>


Gemeenteblad juni 2018

Matigheid – Eén van de 7 deugden: matigheid 

Zoals al een aantal jaren gebruik, hebben we met anderen een gezamenlijk zomerprogramma. Met Lutheranen, Remonstranten en Broedergemeente vieren we samen op zondag. Met hen, maar ook met de (oud)katholieken, de Orthodoxe parochie en de Nieuwe kerk zijn er ook andere bijeenkomsten met een gezamenlijk thema.

Download hier >>


Gemeenteblad mei 2018

Pinksteren, taal van liefde. 

Als het gaat over verschillende talen, dan denken wij aan Engels, Frans, of Duits, of Grieks, of Japans. Maar er is bijvoorbeeld ook de taal van de straat, de taal van de twitter en whatsapp, de taal van you tube. De taal van de jeugd, die een heel andere is dan de taal van de ouderen.

Download hier >>


Gemeenteblad april 2018

De Emmaüsgangers

In de bijbel komt een verhaal voor dat bekend staat als “de Emmaüsgangers”. De titel van “Emmaüsgangers” is ontstaan doordat het verhaal gaat over tweemannen die uit Jeruzalem naar het dorpje Emmaüs gaan.

Download hier >>


Gemeenteblad februari 2018

Lijdenstijd of 40-dagentijd of..?

Als u dit gemeenteblad openslaat en leest is de lijdenstijd of 40-dagentijd net begonnen. Van Aswoensdag tot aan Stille Zaterdag, zo wil de traditie. Het is de traditie van eeuwen die deze tijd als onderdeel van een zogenoemd kerkelijk jaar heeft ontwikkeld. 

Download hier >>


Gemeenteblad januari 2018

Verwonderen en geloven
“Verwondering kan tot geloof leiden!” Deze uitspraak zag ik enkele jaren geleden staan op een “Loesje-poster” in Groningen. En ik vind dit een hele mooie uitspraak omdat het begrip ‘geloof’, niet automatisch wordt ingevuld met God. Er staat ook heel duidelijk dat verwondering tot geloof kán leiden. Je verwonderen over de dingen in de wereld hoeft dus niet automatisch gekoppeld te zijn aan het geloven in God. Het hoeft niet, maar het kán wel!

Download hier >>


 2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011 


 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Groningen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl