> gemeente & wereld > partner gemeente

Doopsgezinde gemeente Hamburg-Altona

De eerste doopsgezinden (Mennonieten) kwamen in 1575 als geloofsvluchtelingen vanuit het toenmalige katholieke Zuid-Nederland naar Hamburg. Graaf Ernst von Schauenburg was de Mennonieten goedgezind en stond hen toe in 1601 een kerk en bouwen in het toenmalige stadje Altona. In de 17e en 18e eeuw kende de gemeente een bloeitijd en had onder haar leden veel kooplieden, reders en walvisvaarders, ondernemers en ambachtslieden. In 1675 werd een houten kerk gebouwd, bekostigd door een klein deel van de opbrengsten die walvisvaarders haalden uit de walvisjacht. Helaas brandde de houten kerk in 1713 tot de grond toe af. De kerk werd vervangen door een nieuwe stenen kerk op dezelfde plek. In 1915 werd een geheel nieuw gebouwde kerk in Altona Noord gebouwd.
In derze kerk wordt wekelijks de zondagse kerkdienst gehouden. In de gemeente zijn diverse groepen actief, onder meer voor jongeren. Een bibliotheek met o.a. antiquarische boeken op gebied van de doperse geschiedenis en theologie is beschikbaar voor geinteresseerden.

Sinds 1987 onderhoudt de doopsgezinde gemeente Groningen een hartelijke band en partnerschap met de doopsgezinde gemeente Hamburg-Altona.

Website: http://www.mennoniten-hamburg.de/

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Groningen
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl